Miasto Czeladź przedstawiło swoje stanowisko na konferencji
W dniu wczorajszym w Urzędzie Miasta odbyła się konferencja prasowa poświęcona sprawie przejmowania szkolnictwa średniego przez Miasto Czeladź od Powiatu Będzińskiego. Na konferencji z udziałem licznie przybyłych mediów Burmistrz Mrozowski, przedstawił harmonogram wydarzeń oraz wyjaśnił powody braku porozumienia.

Stanowisko Miasta Czeladź w sprawie przejęcia szkolnictwa średniego Stanowisko Miasta Czeladź w sprawie przejęcia szkolnictwa średniego (67.53 KB)

Konferencja rozpoczęła się od zaprezentowania stanowiska Miasta Czeladź w ww. sprawie. Radca prawny gminy przedstawił, argumenty dla których nie stanowi przeszkody prawnej przekazanie kompetencji Rady Powiatu Radzie Gminy, jak podkreślił te kompetencje zostały już przekazane uchwałą Rady Powiatu z lutego 2008, zatem nie ma sporu na ten temat i kompetencje winny być umieszczone w porozumieniu.

kliknij aby powiększyć

Zarówno Burmistrz Mrozowski jak i jeden z obecnych radnych powiatowych – Jerzy Matyja podkreślali, że intencją Rady Powiatu było przekazanie wszystkich kompetencji Rady Powiatu – Radzie Gminy i wszystkich kompetencji Zarządu Powiatu - Burmistrzowi . Radny Matyja wyraził niezadowolenie z faktu niewykonania przez Zarząd Powiatu uchwały z lutego 2008.

Wolę przekazania „kompleksowych” kompetencji Rady Powiatu zawiera uzasadnienie uchwały nr XIII/163/2008 z dnia 28 lutego 2008.

Nieprzekazanie kompetencji Rady Powiatu skutkowałoby sytuacją w której Miasto Czeladź posiadałoby jedynie uprawnienia finansowe w praktyce sprowadzające się do ponoszenia dodatkowego ciężaru z budżetu miasta. Miasto nie miałoby wpływy na powstawanie nowych kierunków i kształtowanie profilu szkoły.

kliknij aby powiększyć

W obecnej chwili, nawet gdyby Starostwo zmieniło zdanie nie ma już możliwości skutecznego podpisania porozumienia, gdyż musi ono zostać opublikowane w Dzienniku Urzędowym Województwa Śląskiego, co zwykłe trwa około 2 miesięcy, a do rozpoczęcia roku szkolnego pozostało zaledwie kilka dni.

Przypomnijmy, że cała sprawa związana z przejęciem zaczęła się w momencie podjętej przez Starostwo próby likwidacji Zespołu Szkół nr 2, kiedy zapobiegła temu tylko szybka rekcja Burmistrza i radnych Rady Miejskiej.

Warto podkreślić w całej sprawie, że na pierwszą reakcje ze strony Starostwa po podjęciu uchwały Rady Powiatu w lutym 2008 trzeba było czekać aż 8 miesięcy!  Zaś na zaopiniowanie pierwszego projektu wysłanego przez Urząd Miasta Czeladź, aż 4 miesiące – to chyba najlepiej świadczy o woli współpracy i traktowania sprawy przez władze Powiatu.

Na konferencji był także obecny Przewodniczący Rady Miejskiej w Czeladzi Sławomir Święch, który poparł prezentowane przez Burmistrza stanowisko. Obecni także byli dyrektorzy czeladzkich szkół średnich oraz Przewodniczący Komisji Edukacji Kultury i Sportu RM Dominik Penar. Na konferencji pojawił się również wicestarosta Kozłowski, jednak nie chciał zabrać w tej sprawie głosu.
Udostępnił - Wojciech Maćkowski (Kierownik Wydziału Promocji Miasta) - 2009-08-21 08:04:28
Opublikował - Wojciech Maćkowski (Kierownik Wydziału Promocji Miasta) - 2009-08-21 08:04:28
Zmienił - Wojciech Maćkowski (Kierownik Wydziału Promocji Miasta) - 2009-08-21 10:03:59